על ראש הגנב: כל מה שצריך לדעת על קלפטומניה

בשנים האחרונות המודעות הציבורית לגבי הנושא של קלפטומניה עלתה, וזאת בשל מקרים רבים שהגיעו לתקשורת ועסקו במבוגרים ללא רקע פלילי שהגיעו מרקע נורמטיבי לחלוטין ואשר נתפסו כאשר הם גנבו חפצים שונים, לעיתים ללא ערך כלל. חשוב להבין כי קלפטומניה היא בעיה שקשורה לשליטה בדחפים, והיא לא נשלטת. הפרעה זו היא הפרעה נפוצה שיכולה להתפרץ בכל גיל ולהימשך כל החיים ועל כן חשוב מאוד לטפל בהפרעה הזו לפני שהיא הופכת לבלתי נשלטת מאחר וביחס להפרעות אחרות, מדובר בהפרעה שעלולה להציב את המאובחנים בקלפטומניה אל מול רשויות החוק כמו גם מבוכה רבה בעקבות מקרי הגניבה שגם מתפרסמים באמצעי התקשורת וחושפים את הסובלים לביקורת ובושה מצד הסביבה הקרובה והרחוקה – החל מבני הזוג ועד לעמיתים לעבודה. מעבר למרכיב הזה, צריך להבין כי ללא טיפול מתאים ההפרעה רק תחריף ועל כן חשוב מאוד לטפל בה הקדם.

מהם התסמינים של קלפטומניה?

התסמינים של קלפטומניה הם מגוונים וכוללים בין היתר דחף בלתי נשלט לגנוב פריטים בעלי ערך או ערך מועט, כאשר ההפרעה הזו מלווה בתסמינים מנוגדים – מצד אחד תחושה של עונג כתוצאה מהגניבה אבל מצד שני גם חרדה, אשמה ובושה כתוצאה מהגניבה. את התסמינים המנוגדים האחד לשני אפשר לייחס לרמות נמוכות של סנטורין המווסת את מצב הרוח והרגש, כפי שנמצא בשורה של מחקרים שבדקו מבוגרים שסובלים מההפרעה. קלפטומניה היא תופעה שגורמת למתמודדים איתה לגנוב ועל כן חושפת אותם להתמודדות לא פשוטה אל מול חנויות, רשויות החוק ואפילו הסביבה הקרובה והרחוקה שלא פעם נוטה להתרחק מהם בעקבות המקרים של הגניבה שחוזרים על עצמם שוב ושוב. כפי שציינו, התסמינים יוצרים תחושה של חוסר אונים וכן חוסר שליטה שמגיע לידי ביטוי לא רק בדחף לגנוב אלא גם להמשיך את הפעולה שוב ושוב, למרות הידיעה הברורה כי המעשה הוא לא חוקי.

קלפטומניה – התמכרות שמשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים

אדם קלפטומן הוא אדם שונה מבחינת המהות אבל גם מבחינת ההתנהגות. בעבר נהוג היה לחשוב כי רק נשים סובלות מהתופעה, אולם בשנים האחרונות רבים מבינים כי גם גברים יכולים לסבול מהתופעה הזו, ובהיקף שאינו פוחת מנשים. לרוב, ההתמכרות לגניבה נובעת כתוצאה מחוסר יכולת לווסת את מערכת האנדורפינים במוח שאחראית בין היתר על ויסות הדחפים. מאחר ולהפרעה זו נלווה באופן טבעי תחושה של בושה ואשמה, המספרים המדויקים לגבי השכיחות של ההפרעה באוכלוסייה אינם מדויקים אך הערכות גורסות כי השכיחות עומדת על 1:200.

בנוסף, הסימנים הראשונים להפרעה מתחילים עוד בגיל ההתבגרות ומתגברים ככל שעולים בגיל ולכן פנייה לטיפול באם אכן מדובר בדחף בלתי נשלט מהווה את הדרך הטובה ביותר לטובת יצירה של תמהיל המאפשר לקבל עזרה מקצועית, לטובת יצירת שליטה על הדחפים.

מהו הטיפול לטובת טיפול בהפרעה?

הטיפול המקובל בתופעה זו כולל בין היתר טיפול רגשי בדמות טיפול קוגניטיבי-התנהגותי אשר נמצא כיעיל מאוד לטובת התמודדות עם התופעה מאחר והוא מאפשר לזהות את דפוסי החשיבה וההתנהגות המובילים לדחפים, כאשר הליווי המתבצע במסגרת הטיפול כולל תרגול בקליניקה אבל גם בבית, כל זאת כחלק מהבנה כי באמצעות טיפול זה ניתן לקבל שליטה על הדחפים ובכך להפחית באופן ממשי את הרצון לבצע את הגניבה. במקרים מסוימים וכאשר ההפרעה הופכת לחלק מרכזי, ניתן בהחלט לשקול גם טיפול תרופתי הנלווה לטיפול רגשי. מדובר בכלים מצוינים בהם ניתן להיעזר, כל זאת מתוך מטרה להתמודד עם ההפרעה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות