הכירו את מסלול חממות טכנולוגיות של רשות החדשנות

לעתים קרובות, התחלות אינן קלות. כך הדבר בוודאי, לגבי סטארט אפים ויזמים. מצד שני, דווקא שם יש מוטיבציה גדולה להתקדם ולפרוץ מגבלות, לעבור מכשולים ולמצוא פתרונות. במקביל, יש גופים שונים אשר מסייעים במצבים כאלה. אחד הבולטים שבהם היא רשות החדשנות ובין הדוגמאות הבולטות ביותר לסיוע שהיא מציעה, נמצאות החממות הטכנולוגיות. במה מדובר?

מקדמת חדשנות

סוכנות החדשנות הישראלית ידועה גם בשם רשות החדשנות. בעבר הלא רחוק, גוף זה נקרא "לשכת המדען הראשי במשרד הכלכלה”. מטרתה היא לקדם ולסייע, בחדשנות טכנולוגית בישראל. אגב, הכוונה לטכנולוגיה בכלל ולא בהכרח לחדשנות בטכנולוגיה בהייטק. הרשות מסייעת ליוזמות מיוחדות אלה, דרך מסלול חממות טכנולוגיות בישראל, מענקים כספיים, שיתופי פעולה בין גורמי תעשייה ואקדמיה ודרכים נוספות. יש לה גם מקור הכנסה קבוע, בדמות תמלוגים מהצלחת החברות שהיא סייעה להן.

מסלול חממות טכנולוגיות

מסלול החממות הטכנולוגיות הוא אחד ממסלולי הסיוע, במסגרת זירת ההזנק של רשות החדשנות. קהל היעד הם יזמים שלא קל להם להשיג הון פרטי והם עומדים בפני סיכונים גדולים יחסית. רשות החדשנות מסייעת להם בהקמת החברה ובפיתוח הרעיון העסקי.

 

 

חשוב לציין, שמסלול החממות הטכנולוגיות עשוי לעניין לא רק יזמים. הוא מיועד גם עבור חוקרים ומוסדות מחקר, בהקשר של הקמת סטארטאפים מבוססי מחקרים חדשניים. כמו כן, הוא עשוי לעניין גופים שמעוניינים להקים חממה טכנולוגית. במסגרת המסלול, היזם לא נדרש לבצע השקעה כספית וגם לא להיות בעל חברה לפני אישור המיזם שלו על ידי הרשות. הוא עשוי לקבל:

  • מענקים – כולל מענק בגובה 85% מהתקציב המאושר, עד תקרה של 5 מיליון ש"ח. חשוב לציין, שגם לאחר פיתוח ראשוני של הרעיון, החממה הטכנולוגית תסייע לחברה החדשה להתקדם הלאה בשוק. זאת, בנושאים קריטיים כגון השגת מימון ושיווק החברה.
  • מקום פיזי ותשתיות – חממות אלה זמינות במיקומים רבים בכל הארץ.
  • ייעוץ – ייעוץ בנושאי מפתח טכנולוגיים, עסקיים ומשפטיים.
  • נגישות לשותפים, משקיעים נוספים ולקוחות פוטנציאליים.
  • שירותים אדמיניסטרטיביים.

ההיבט העסקי

רשות החדשנות לא עוסקת סתם כך בקידום חדשנות לשם החדשנות. אלא יש כאן דגש חזק וברור על הצלחה עסקית. עוד בשלב בחינת הבקשה לקבלת סיוע מהרשות, נבדק הפוטנציאל העסקי לשימוש ברעיון, לצד בחינת הרעיון עצמו מהזווית הטכנולוגית. ניתן לומר, שההיבט הטכנולוגי והעסקי משתלבים בפעילות מיוחדת זו, באופן שמציב אתגרים מיוחדים וגדולים. השאלות הבסיסיות, בהפשטה, הן שתיים: האם יש כאן רעיון טכנולוגי חדשני וגם מעשי? והאם ניתן לבסס עליו מוצר שיצליח מסחרית? במבט יותר לעומק, יש שאלות רבות שעולות ושידרשו פתרון, גם לאחר שהיוזמה תצא לדרך. כלומר, יש סימני שאלה ולכן גם סיכונים שונים. מה שנראה כרעיון גאוני ליזם חסר ניסיון, עשוי להסתבר ככזה שכבר רשומים עליו עשרות פטנטים ושהוא הוכח בשטח, כלא משתלם במיוחד מבחינה מסחרית. זו רק דוגמה אחת, להיבטים שבהם יזמים זקוקים לסיוע, ממקורות בעלי ידע, ניסיון ומשאבים, כגון רשות החדשנות.

חלק ממכלול

מסלול החממות הטכנולוגיות הוא חלק ממכלול אמצעי סיוע שרשות החדשנות מציעה. להשלמת התמונה, נציין כי מופעלים לצידה בזירת ההזנק של רשות החדשנות גם

  • מסלול Seed – לקידום השקעות הון ראשוני עבור יוזמות טכנולוגיות שכוללות סיכון גבוה.
  • מסלול תנופה – לסיוע ליזמים באמצעות מענק למו"פ ראשוני.
  • מסלול מעבדות לחדשנות טכנולוגית – לסיוע ליזמים בביצוע הוכחת היתכנות לרעיון שלהם.
  • מסלול חממות ביוטכנולוגיות

לסיכום

ליזמים, סטארטאפים וכל מי שמתעניין בתחומים אלה, כדאי להכיר את רשות החדשנות ואת השירותים שהיא מציעה. באופן מיוחד, למי שרלוונטי, כדאי להכיר את מסלול החממות הטכנולוגיות.

 

נגישות