מחשוב ענן הוא מונח בולט מאוד בשנים האחרונות בעולם העסקים. ליתר דיוק – בתחום המחשוב העסקי. אלא שלא מדובר בנושא טכני בלבד. למעשה, מחשוב הענן הוא חידוש בעל השלכות רחבות ומשמעותיות מאוד. מה חשוב לעסקים לדעת לגביו?
מגוון שירותים, לצריכה קלה
במבט על, לגבי השורה התחתונה הפשוטה, מחשוב ענן מספק לכם מבחר שירותי מחשוב לצריכה מרחוק. ב"מרחוק", הכוונה לרוב דרך רשת האינטרנט. יש ספקיות אשר מציעות שירותי ענן מסוגים שונים לצריכה קלה. למשל חברת GNS מספקת שירותים כאלה, כפי שמפורט באתרה. מבחינת העסקים שצורכים זאת, הדבר דומה לצריכת שירות חיבור לרשת האינטרנט, בתשלום חודשי. במידה מסוימת, מודל הענן מזכיר גם צריכת חשמל או מים במבנה. החוויה הסופית של הצרכן, פשוטה ומהירה. כיצד הדברים מתרחשים ברמה הטכנית, לא צריך להעסיק אותו. הכול נשאר מאחורי הקלעים.
במה זה מחדש?
כל זאת, מהווה חידוש משמעותי ביחס למודל המחשוב הפנים עסקי הקלאסי. ניקח למשל אחסון בעסקים לשם ההמחשה. נאמר שזקוקים להיקפי אחסון גדולים במיוחד ולגישה מרכזית מהירה לאחסון זה. אפשר לרכוש ולהקים מערכת מבוססת שרת ורשת פנימית בעסק. יהיה צורך בעובד שיתחזק אותה באופן שוטף, בטיפול בתקלות שיתרחשו, בשדרוג הציוד כשהוא יתיישן ועוד. מה יקרה כאשר ייגמר נפח האחסון הזמין? תצטרכו לרכוש ולהתקין עוד. האם תשתמשו בכולו? מובן שלא. לא מיידית בכל אופן. משמע – לא תמצו את השקעתכם הכספית ברכישת נפח האחסון הנוסף. מדובר בהוצאות רבות, טרחה לא קטנה. במקום זאת, במחשוב ענן רוב ציוד המחשוב נמצא אצל הספק החיצוני והוא זה שמטפל במערכת האחסון ברמה הטכנית.
זה לא רק טכני
לא רק שמחשוב ענן איננו סתם עוד חידוש טכני, ניתן לומר שהוא בעיקר חידוש עסקי. מדוע? בשביל מה הקמתם את העסק? וודאי לא בכדי להתעסק בציוד מחשוב, תקלות, שדרוגים וכדומה. עם מחשוב ענן, אתם מפנים משאבים חשובים, להתמקדות בליבה העסקית שלכם. כמו כן, מחשוב ענן מספק לכם גמישות רבה בשימוש וזה כשלעצמו חשוב מבחינה עסקית.
כמה מושגים מרכזיים
סביב המושג המרכזי "מחשוב ענן", יש עוד כמה מושגים בולטים. בהם:
- "ענן" – למה הכוונה בעצם? ענן מתייחס לאוסף משאבי מחשוב רחב ומרוחק. אם נמשיך את הדוגמה של האחסון – אתם שוכרים נפח אחסון מסוים ולא משנה לכם, היכן בדיוק אצל הספק הוא ימוקם. באיזו מדיית אחסון ספציפית. למעשה, הוא לא בהכרח ימוקם תמיד באותו מקום. זה יהיה "אי שם בענן".
- "תשלום לפי שימוש" – באופן כללי, אתם משלמים לגבי שירותי ענן, רק על מה שאתם צורכים. זקוקים ל-X נפח אחסון? שכרו רק אותו. זקוקים מהיום למחר ליותר? שכרו עוד קצת ותשלמו בהתאם.
- "כשרות" – מונח שמוצמד לסוגי שירותי ענן שונים. למשל – Storage as a service (STaaS).
ועוד מושגים, ברמה הטכנית יותר
- את עולם שירותי הענן, ניתן להציג בחלוקה לשלוש "שכבות" בולטות במיוחד:
- SaaS – Software as a Service הוא כינוי כללי מקובל, למגוון התוכנות אשר מוצעות כשרות ענן.
- PaaS – Platform as a Service מתואר כ"שכבה" נמוכה ובסיסית יותר של תחום זה. כאן עושים שימוש מתוחכם יותר בשירותי ענן, תוך שכירת שירותים רחבים יותר, כולל כלי פיתוח ובסיסי נתונים.
- IaaS – Infrastructure as a Service לוקחת זאת צעד נוסף קדימה, עם שכירת אוסף תשתיות מחשוב. למשל אחסון כשרות, אך גם שרתים בענן או משאבי עיבוד בענן.
לסיכום
מחשוב ענן הוא נושא שמומלץ לכל עסק להכיר כיום.