פינוי דייר מוגן: איך התהליך מתבצע?

עולם הנדל"ן הוא עולם מורכב ורב פרטים ואפשרויות. כך המצב גם לגבי עניין פשוט לכאורה כמו תחום השכירות. לשוכרי דירות יש זכויות המגינות עליהם מהגעה למצב של חוסר דיור, והם גם יכולים במצב מסוים לקנות לעצמם סטטוס של דייר מוגן, המגן עליהם מפינוי בצורה כמעט מוחלטת. עם זאת, יש מקרים שבהם לבעלי דירות יש הצדקה לפנות אותם. כיצד נעשה תהליך של פינוי דייר מוגן? ריכזנו לכם כאן את כל הפרטים בנושא.  

שכירות – אתגרים ופתרונות

שכירות היא מודל שימוש ותיק בנכסים שהוא בבסיסו פשוט למדי. רוב הפרטים המשפטיים בנושא לא באים לידי ביטוי בחיי היום יום, משום שהם אינם נדרשים ליישום. עם זאת, יש לפעמים מצבים מיוחדים שבהם הכרחי להתעמק בפרטים. פינוי דייר מוגן הוא עניין המשלב את הנושא המיוחד של שכירות מוגנת עם המצב המיוחד של הצורך לפנות דייר כזה. תוכלו לקרוא מידע נוסף על כך באתר פינוי, שהוא פורטל מקצועי לפינוי דיירים, ובמאמר שכאן תוכלו לקרוא את עיקרי הדברים. את ההסבר שלנו נתחיל בכמה מושגי יסוד:

· שכירות מוגנת – מצב מיוחד של שוכרים, אשר מוגדר במסגרת חוק הגנת הדייר

· דייר מוגן – דייר בשכירות מוגנת

· דמי מפתח – סכום שהדייר המוגן משלם באופן חד פעמי, עם כניסתו לדירה. בדרך כלל מדובר בסכום הנע בין שליש לחצי משווי הנכס

מיהו דייר מוגן?

אלו הן ההגדרות הקיימות בחוק לדייר מוגן:

·   מי שבחוזה כתוב שהוא דייר כזה ושכניסתו לנכס הייתה אחרי 20.8.1968

·   מי שנכנס לנכס בשכירות לפני התאריך המצוין למעלה, גם אם לא כתוב בחוזה שהוא דייר מוגן

·   מי שדייר מוגן העביר אליו את הזכות להיות דייר מוגן

מתי נדרש פינוי?

הצורך בפינוי עשוי לעלות במקרים רבים, למשל כאשר השוכר נמנע מתשלום דמי השכירות, אם הוא גרם נזקים לדירה, מצב שבו בעל הדירה זקוק לה עבור עצמו (ומספק לדייר המוגן פתרון אחר), הפרעה לשכנים מצד הדייר ועוד.

תהליך הפינוי

תהליך של פינוי דייר מוגן כולל כמה השלבים:

·   הגשת תביעה – הגשת תביעה לבית הדין לשכירויות באזור שבו נמצא הנכס

·   החלטת בית הדין – דיון והחלטה של בית הדין. ההחלטה דנה בשאלה אם מותר לפנות את הדייר, אך היא עשויה לדון גם בנקודות נוספות, למשל פיצוי כספי לדייר בהתאם לדמי המפתח

·   ערעור – אם החלטת בית הדין לא מתאימה לכם, תוכלו לערער עליה

·   פשרה – אפשרות נוספת העומדת לפני בעל הנכס היא לנסות ולהגיע להסכם פשרה עם הדייר המוגן

·   תגובת הדייר – שלב קריטי שבו רואים מהי תגובת הדייר וממשיכים בהתאם. במקרה הטוב, הדייר מקבל את החלטת בית המשפט ופועל לפיה, כלומר מתפנה מרצונו

·   הוצאה לפועל – אם הדייר המוגן לא מכבד את החלטת בית הדין להתפנות, השלב הבא הוא פנייה להוצאה לפועל. ההוצאה לפועל מטפלת באופן מלא בהליך הפינוי בפועל. לבעל הדירה אסור לפעול בנושא בשיטות כגון חסימת גישה לדירה. למעשה, גם לפני שלב זה אסור לו לפעול בצורות כאלו

סיוע מקצועי

לאור מורכבות הנושא וסכומי הכסף הגדולים המעורבים בתהליך, כדאי מאוד לטפל בנושאים אלו בעזרת מומחים בתחום, ובעיקר עורך דין איכותי המתמחה בנושא זה. כאשר אתם נדרשים לטפל בתביעות מול כל מיני גורמים, כדאי שיהיה לצידכם עורך דין מקצועי ובעל ניסיון, שידע מניסיונו מה בתי המשפט נוטים להחליט במצבים כאלו ואחרים ויוכל לייעץ ללקוח בצורה אמינה ויעילה. שירותי עריכת דין אומנם אינם זולים, אך זוהי השקעה העשויה להחזיר את עצמה היטב.

לסיכום

פינוי דייר מוגן איננו מצב נעים, אך באמצעות פנייה לגורמים הרלוונטיים תוכלו להגיש בקשה לבית הדין ולמצות את הזכויות שלכם כבעלי דירה. כדאי להיערך למצבים כאלו היטב ומראש, ולטפל בהם בצורה מסודרת ושיטתית כאשר הם מתרחשים.  

נגישות