משכמו ומעלה: סיפור חייו של הרב עובדיה יוסף

הרב עובדיה יוסף ז"ל, שנפטר לפני ככמעט עשור בשנת 2013, מוכר בקרב רוב הציבור הישראלי בעיקר בתור הרב הראשי הספרדי לישראל – תפקיד בו כיהן במשך כעשר שנים בין השנים 1972 ו-1983. עם זאת, רבים אינם מודעים לסיפור החיים המרתק של הרב, שמתפרש על כ-3 מדינות: עיראק, מצרים וישראל. לכן, במאמר זה, נביא לכם את תמצית סיפור חייו האישי של אחד מגדולי הרבנים שחיו ופעלו בישראל.

ילדותו ונעוריו

לפני שנתחיל בסיפור קורות חייו המרשימים, אנחנו מזמינים אתכם לקרוא סיפורים על הרב עובדיה יוסף באתר משיב כהלכה. הרב נולד בשם "עובדיה יוסף" – "עובדיה" על שם מוהר"ר עבדאללה סומך ו"יוסף" על שמו של הרב יוסף חיים, להוריו יעקב בן עובדיה וג'ורג'יה. עובדיה נולד בבגדאד, בירת עירק, ועלה לישראל יחד עם משפחתו כאשר היה בן 4, בשנת 1924. המשפחה התיישבה בדירת חדר צנועה בעיר ירושלים, ועקב מצבה הכלכלי הדחוק של המשפחה, נאלץ הבן עובדיה לעבוד כבר מגיל צעיר. הוא החל את לימודיו בתלמוד תורה בני ציון, וכבר אז בלט בכישרונו ובאהבת התורה. בגיל 12 עבר ללמוד בעיר העתיקה בירושלים, בישיבת תורת יוסף, בה כתב את אחד מספריו הראשונים "מחברת העתקת חידות" עם שניים מחבריו.

הסמכתו לרב ושהותו במצרים

בהגיעו של עובדיה לגיל 20 בלבד, כבר הוסמך לרב על ידי הרב ציון מאיר חי עוזיאל. בשנים לאחר מכן שימש כדיין בבית הדין של העדה הספרדית בירושלים, ובשנת 1944 נישא לבתו של הרב אברהם הלוי פטאל, מרגלית, לה היה נשוי עד לפטירתה בשנת 1994. כשלוש שנים לאחר מכן, עבר למצרים כדי לשמש לסגנו של הרב הראשי, הרב נחום אפנדי. כמו כן, שימש הרב במצרים כראש ישיבת "אהבה ואחווה". חוויותיו במצרים השפיעו רבות על הרב עובדיה יוסף, ושם גם החלה להידרדר ראייתו. בשנת 1950 שב לישראל. עם השנים, כתב הרב עובדיה יוסף ספרי קודש וספרות הלכה.

 

 

רב ראשי לתל אביב

בשנת 1968 נבחר הרב עובדיה יוסף לכהן כרב הראשי של העיר תל אביב-יפו לצדו של הרב שלמה גורן, שהיה הרב האשכנזי. הוא מונה לרב הראשי בתל אביב באופן רשמי ב-18 ביוני 1969. טקס ההכתרה של הרב היה אירוע המוני וגדול שבמסגרתו סגרה המשטרה רחובות מרכזיים בתל אביב. בחודשים הראשונים לתפקיד, נהג הרב לנסוע מדי יום לתל אביב מירושלים, עד שלאחר כחצי שנה בתפקיד שכר לעצמו דירה בשדרות רוטשילד בתל אביב.

רב ראשי לישראל

בשנת 1972 נבחר הרב עובדיה יוסף לרב הראשי לישראל, וגם במקרה זה כיהן לצדו של הרב שלמה גורן. בשנות פעילותו כרב ראשי פעם הרב יוסף בעניינים הלכתיים וחברתיים רבים, שחלקם זכו למשמעות לאומית אדירה – כמו התרת נישואים עם קראים, פסיקת הלכה אשר הביאה להחלת חוק השבות על יהודים עולי אתיופיה, התרת הנשים העגונות של נעדרי צה"ל ממלחמת יום הכיפורים ועוד.

מותו

הרב עובדיה יוסף היה אישיות ציבורית גדולה ונחשבת מאוד שפעלה הן במישורים הלכתיים הן במישורים חברתיים בישראל. הוא היה דרשן וגם פעיל ברמה הפוליטית, בעיקר בשנות ה-80 של המאה הקודמת. בספטמבר 2013 חלה הידרדרות משמעותית במצבו הבריאותי של עובדיה יוסף, והוא אושפז בבית החולים הדסה עין כרם שבירושלים. הוא נפטר ב-7 באוקטובר 2013 בגיל 93, והוטמן בבית הקברות סנהדריה בטקס הלוויה המוני שמנה על פי ההערכות כמעט מיליון בני אדם.

לסיכום,

הרב עובדיה יוסף היה דמות בולטת בהיסטוריה הישראלית והיהודית, ותרם רבות לחיים החברתיים והדתיים במדינת ישראל. למידע מפורט יותר, אנחנו מזמינים אתכם להיכנס לאתר משיב כהלכה ולהעמיק עוד בקורות חייו המרשימים של הרב.

נגישות