אפשר לעשות את זה: איך מעלים את המוטיבציה של הילדים ללמוד?

כל הורה מכיר את הסיטואציה שבמסגרתה הילד/ה מסרבים לשבת וללמוד. בין אם מדובר ברצון עז לצאת עם החברים לבילוי או פשוט סתם חוסר חשק, למוטיבציה של הילדים שלכם יש השפעה ממשית על היכולת שלהם להתקדם, להשכיל ולסיים את הלימודים בהצלחה. כהורים, אתם רוצים את הטוב ביותר בעבור ילדכם אולם לא פעם נאלצים להתמודד עם סיטואציות שבמסגרתן אתם חשים חוסר אונים כתוצאה מההתנגדות של הילד ללמוד. החדשות הטובות הן שאפשר ואף רצוי להעלות את המוטיבציה – מבלי להיכנס למצב של צעקות או תסכול. לפניכם מספר שיטות שיסייעו לכם במשימה החשובה הזו, כך שגם אתם תוכלו  ליצור בעבור הילד שלכם את יצר המצוינות:

אפשר לעשות את זה: איך מעלים את המוטיבציה של הילדים ללמוד?

יצירת סביבת לימודים מעוצבת

ילדים צריכים סדר וארגון כאשר הם לומדים. חשוב מאוד להגדיר מראש איפה אזור הלימודים שלהם, ולעצב אותו באופן שתואם את הטעם האישי שלהם אבל גם מפרה אותם מבחינת הדמיון וההשראה. פינת למידה לילדים אשר מעוצבת כהלכה לא רק תגרום לילד לרצות ללמוד אלא גם תאפשר לו לפתח את עצמו ואת הכישורים שלו. כיום ניתן לבצע רכישה של פינות למידה מעוצבות במחירים נגישים ובהתאמה אישית, כל זאת מתוך מטרה ליצור מרחב לימודים נעים, מסודר ומעורר מוטיבציה והשראה.

חיזוקים חיוביים

נדרש מכם כהורים לעודד ולחזק את הילד באמצעות חיזוקים חיוביים כאשר הוא לומד ומשקיע. חיזוקים חיובים לא צריכים להיות בהכרח מתנות יקרות, אלא מילה טובה כמו "אני ממש גאה בך" שיכול לחולל לא רק תחושה של מעורבות הורית אלא גם לאפשר לילד להפיק תועלת כתוצאה מהמוטיבציה שהולכת וצומחת ככל שהוא לוקח על עצמו יותר אחריות. הקפידו להראות לו שאתם תומכים בו ונמצאים שם בשבילו, גם כאשר הוא מצוי באתגר שעלול להוריד לו את הביטחון ובהתאם לכך גם המוטיבציה ללמוד.

מעורבות הורית בתהליכי למידה

כהורים, אתם עסוקים מאוד בעבודה, בייחוד בעידן שבו רבים עובדים גם הרבה לאחר סיום שעות העבודה במשרד. יחד עם זאת, בשביל להגביר את המוטיבציה אצל הילד אתם מחויבים להראות מעורבות הורית בתהליכי הלמידה. כיצד תעשו זאת? הקפידו על שמירה על קשר עם גורמי החינוך של הילד כך שהילד ירגיש לכל אורך הדרך כי למרות שאתם לא לומדים איתו בפועל או מצליחים לעשות איתו את שיעורי הבית, אתם מעורבים בנעשה בבית הספר. ככל שהדומיננטיות שלכם תהיה גבוהה יותר, כך הוא ירגיש מוגן ובטוח כמו גם ירצה לעמוד בציפיות שלכם ושל הצוות החינוכי.

הצבת גבולות

כל ילד צריך הצבת גבולות, בייחוד כאשר מדובר בנושא חשוב כמו הלימודים. עליכם להיות עקביים מאוד בדרישות שלכם כלפי הילד ולהימנע ממצב שבו אתם  לא מעניקים לו אי של יציבות בעקבות קבלת החלטות שמתבצעת על בסיס יומיומי ולא קבוע. הציבו מראש את השעה שבה נדרש להקדיש את הזמן ללימודים וכן תוודאי כי הוא אכן עומד בהבטחה, במקום למשל לצפות בטלוויזיה או להיפגש עם חברים.

התעניינות אישית

התעניינו בנעשה בלימודים לא רק כאשר הילד משלים את שיעורי הבית אלא בארוחת הערב המשפחתית. נסו לפתח שיחה סביב נושאי הלימוד והבינו ממנו לאילו נושאים הוא מתחבר, כך שניתן יהיה לפתח את זה לכדי חוזקה שתאפשר לו לחזק את תחושת המסוגלות האישית. כאשר אתם כהורים מדגישים את החוזקות ולא מתמקדים בחולשות, כחלק מהבנה כי חיזוק המסוגלות באמצעות התמקדות בחוזקות היא זו שתוביל להגברת מוטיבציה.

לסיכום

התמודדות עם ילדים חסרי מוטיבציה ללמוד היא התמודדות המוכרת ללא מעט הורים. אולם, ניתן בהחלט באמצעות הכלים אותם הצגנו לכם ליצור בעבורו מעטפת אישית ותומכת שלא רק תוביל להגברת מוטיבציה, אלא גם למימוש הפוטנציאל הגלום בו.

נגישות